Råvarer

Proteinkilde
Gamedog hundefoder anvender kun proteinkilder af højeste danske kvalitet. Kvaliteten afgør i høj grad, hvor stor en mængde protein hunden skal have for at få opfyldt deres behov. Proteiner er essentielle kompononter i den levende organisme. Proteinerne deltager aktivt i alle cellulære processer og fungerer som biologiske byggesten og som enzymer (katalysatorer) for de kemiske reaktioner der foregår i kroppen. Proteiner udgør desuden en stor del af kroppens antistoffer (immunglobuliner), hormoner, transportmolekyler og signalstoffer i nervesystemet.

 

Gamedog benytter derfor frisk fersk laks som proteinkilde i fremstillingen af Gamedog hundefoder. Vi aftager afskær af laksekød fra Norlax og deres lakseproduktion. Det er det helt friske afskær fra produktionen af laks (der benyttes ingen indvolde), som fragtes direkte fra slagtning og ind i Gamedogs foderproduktion. Fiskemel stammer fra samme danske lakseproducent, som får sin fisk fra Nordsøen. Derudover anvender Gamedog kyllingeprotein af samme kvalitet som anvendes til menneskeføde som udelukkende er danskproduceret (uden fjer, næb og klør). Tørret ølgær fra øl fremstilling tilsættes, og udover at indholde en stor mængde protein tilsættes ølgær på grund af indholdet af B-vitamin. Der anvendes ikke sojaprotein, da sojaprotein ikke udnyttes og optages nær så godt i hunden som fiskeprotein. 

 

 • Fisk og fiskemel: Der anvendes udelukkende frisk afskær fra danskproduceret fisk og fiskemel af højeste kvalitet
 • Hydrolyseret kyllingeprotein: Der anvendes udelukkende danskproduceret kyllingeprotein af højeste kvalitet uden fjer, næb og klør
 • Spraytørret blodmel: Der bruges kun spraytørret svineblodmel fra danske svin. Blodmel indeholder ca. 87% protein og er let fordøjeligt, samtidig med, at det er en naturlig jernkilde. Jernindholdet i vores foder tilsættes i form af blodmel
 • Ølgær: Tørret gær fra ølfremstillingen, ølgær indeholder ca. 50% protein, tilsættes primært på grund af indholdet af B-vitamin. Sekundært sikrer indhold af ølgær et højt indhold af mannan-oligosaccharider (MOS). MOS er en fiber variant, som har en særligt gavnlig virkning i tarmen da disse hæmmer udviklingen af dårlige og sygdomgsfremkalende bakterier.

 

 


 

Proteinlinjen (biologisk værdi og udnyttelsesgrad)
Proteinlinjen er en graf, der kortlægger i hvor høj grad forskellige typer af proteiner af kroppen anvendes som energikilde. Denne graf definerer også et fænomen kaldet biologisk værdi (BV).

 

Biologisk værdi er altså et udtryk for, hvor godt kroppen optager og udnytter et givent protein. Jo højere biologisk værdi, jo bedre udnyttelsesgrad. Gamedog anvender de proteinkilder der har højeste biologiske værdi.

 

Laks har en meget høj biologisk værdi på ca. 93%. Det betyder, at 93% af laksen anvendes til forbrænding og frigiver energi, som kroppen kan bruge. Resultatet er derudover også en mindre mængde afføring end ved proteinkilder fra svin eller okse.

 

 

 

 

 


Kulhydrat- og fiberkilde
Gamedog anvender byg, hvede og sukkerroer som kulhydrat- og fiberkilder. Sukkerroer tilsættes hovedsageligt på grund af det høje fiberindhold. Plantefibrene fra sukkerroerne stabiliserer hundens tarmflora og sikrer derved at hunden får en sund og velfungerende tarm og at afføringen har den rette konsistens.
 
 • Byg: Dansk produceret af højeste kvalitet og rig på fibre
 • Hvede: Dansk produceret af højeste kvalitet rig på fibre
 • Ris: Europæisk produceret, her anvendes knækris, der frasorteres ved fremstillingen af kogeris, hvilket betyder at Gamedog i sit hundefoder anvender samme slags ris, som anvendes til menneskeføde
 • Sukkerroer: Dansk producerede sukkerroepiller
 • Zeolitmineral: Gamedog tilsætter mineralet for at forhindre forgiftning af hunden. 

 

Under extruderingen opvarmes alle ingredienser, i Gamedog hundefoder, under højt tryk til mere end 130C. Derved dræbes alle bakterier og kornprodukternes stivelse reagerer med vand og omdannes til kulhydrater. Disse kulhydrater efterfølgende letoptagelige for hunden, hvilket bidrager til høj udnyttelsesgrad, i modsætning til stivelse, der ikke kan udnyttes af hunden.

En særlig varmeresistent svamp (Aspergillus flavus) kan vokse på overfladen af byg og hvede. Svampen udskiller et særligt farligt giftstof (alfatoxin), som kan være farligt for hunden at indtage. Gamedog tilsætter derfor zeolit mineral til foderet for at forhindre forgiftning af hunden da netop dette mineral er kendt for dets svampedræbende effekt.


 Fedtkilde
Fedt er en enorm vigtig energikilde for vores hunde. Når man snakker fedt findes der både de gode (mættede) samt de mindre gode (umættede) versioner af fedt. Når Gamedog vælger sine fedtkilder til hundefoderet er det vigtigt for os at vælge de gode fedtstoffer. Fedt giver generelt dobbelt så meget energi som proteiner og derfor er det vigtigt at vælge et foder med gode fedtkilder. Nedenfor er en lille samtling af Gamedogs kilder til det sunde og gode fedt.

Laks har et af de højeste indhold af omega-3 og 6 fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrerens positive virkninng på kroppen skyldes især to fedtsyrer kaldet EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre). Disse to fedtsyrer findes kun i fisk og ikke andre steder i naturen.

Ved anvendelse af laks som fedtkilde overføres de vigtige omega-3 og -6 fedtsyrer, der findes i laksen, til foderet. Foderets høje indhold af omega-6 fedtsyrer har en positiv virkning på hundens hud og pels, og således modvirker pelsproblemer, tør hud, fældning, kløe, skæl og mat pels. Foderets høje indhold af omega-3 fedtsyrer styrker desuden immunforsvaret.

 

 • Laks og ørred: Indeholder ca. 18% fedt
 • Kylling: Indeholder ca. 17% fedt
 • Fiskemel: Indeholder ca. 10% fedt
 • Byg og hvede: Indeholder ca. 3% fedt 
 • Ris: Indeholder ca. 10% fedt
 • Ris: Indeholder ca. 1% fedt

 Vitaminer
Vitaminer er nødvendige for en lang række biokemiske processer i kroppen. Vitaminerne er essentielle for hunde og sammen med mineraler og enzymer sikrer vitaminer at:

 • Kropen har en velfungerede fordøjelse og kan optage næringsstofferne over tarmepithelet
 • Velfungerede reproduktionsevne
 • Korrekt væks og vedligeholdelse af knoglemasse og knogledensitet
 • Optagelse af fedt og proteiner
 • Optimal evne til koagulationsprocesserne
 • Generel fornyelsesog modstandsdygtighed af kroppens celler

 

Vitaminer opdeles efter, hvordan disse optages og lagres i kroppen og inddeles i henholdsvis fedtopløselige og vandopløselige vitaminer. De fedtopløselige vitaminer optages med hjælp fra galdesyren og lagres i leveren samt i fedtvævet. De vandopløselige vitaminer optages let af kroppen, men lagres ikke til senere brug.

 Mineraler
Mineraler er grundstoffer, som hundens krop ikke selv kan producere. De er alle vigtige byggesten i kroppen og medvirker til at vedligeholde alle kroppens funktioner hos hunden samt bidrager til de biokemiske processer. 

 

En oversigt over de essentielle mineraler:

 

 • Calcium og magnesium opbygger og vedligeholder knogler og skeletstrukturen. Disse to mineraler er desuden nødvendige for at musklerne kan arbejde optimalt.
 • Calcium bidrager desuden til blodets koagulationsevne
 • Zink opbygger og vedligeholder kroppens væv
 • Jern er vigtigt for transport af ilt med de røde blodlemgemer i kroppen
 • Zink, magensium og jod omsætter desuden næringsstoffer
 • Jod er vigtig for produktionen af hormoner
 • Zink og selen er vigtige for immunforsvaret og det antioxidative forsvar